Citytrip Barcelona

Goh, ondertussen is het weer een maand geleden dat ik nog een bericht heb geplaatst. Het is hectisch geweest de laatste tijd. Hectisch als in ‘druk’, maar ook als in ‘steeds zoeken en schipperen naar een nieuw evenwicht op vlak van medicatie’.

Ondertussen lijkt het erop dat ik dat evenwicht heb gevonden, maar ik blijf nog altijd voorzichtig met het luidop te zeggen. Ik ben dus moeten stoppen met de Ibuprofen omdat ik er jeuk van kreeg in mijn gezicht en ik zag zwarte vlekken. Na overleg met mijn reumatoloog (via mail), ging ik naar de huisarts en kreeg ik de generische vorm van Voltaren, Diclofenac, voorgeschreven. Hiervan kreeg ik uitslag in mijn aangezicht en leek mijn gezicht wat op te zwellen. Dan maar naar Apranax, of haar generische vorm: Naproxen. Deze lijkt, naast Medrol (cortisone), Ledertrexate (mtx) en paracetamol toch te helpen.  

Het niet aanslaan van medicatie kan echt zwaar doorwegen. Wanneer ik een reuma-aanval heb, krijg ik die meestal relatief snel onder controle. Gelukkig laat mijn werksituatie het ook toe dat ik tijdens minder goede periodes minder kan werken. Maar het blijft werk en dus moet het ook weer ingehaald en bijgebeend worden. Tijd en energie voor andere dingen schiet er dan ook grotendeels bij in. Enkel de strikt noodzakelijke afspraken (verjaardagen van dochter en man bijvoorbeeld!) krijgen dan natuurlijk prioriteit.

En dan komt daar ineens een lang van op voorhand geboekte citytrip naar Barcelona tussen. Goed uitgerekend, een dikke 2 maanden na mijn infusen zodat deze zeker zouden werken en natuurlijk ook rekening houdend met het lange Hemelvaartweekend. Voor de eerste maal met de kinderen op citytrip, samen met de schoonouders. En naar Barcelona: mijn nummer 1 vakantiebestemming. Ik vermoed zelfs met de rolstoel goed te doen. Als je maar rekening houdt met de overload aan toeristen overal.

ons gezinnetjeAmaai, wat was dat!!! Overal wachtrijen, overal aanschuiven. Zoals mijn schoonmoeder mooi zei: “Het lijkt hier wel de Efteling, maar dan veel groter!” Het was eigenlijk niet te doen. Ons grote geluk was dat mijn schoonvader al heel wat van op voorhand had vastgelegd: 2 dagen met de hop on and hop off -bus, een skip the line voor het stadion van FC Barcelona en een skip the line met gids voor de Sagrada Familia. Jammer genoeg hadden we geen toegang vooraf vastgelegd voor Parc Güell, want ook het gedeelte met de mozaïeken is nu blijkbaar betalend geworden… Het bleef bij een wandeling in het toegankelijke deel van het park: ook een aanrader!

Barcelona is mooi, Barcelona is prachtig. De stad is authentiek met zijn vele romantische straatjes. Een Mecca voor vele shoppingfans en ook de kustgangers vinden hun gading met een strand en mooie haven. Sportievelingen kunnen het Olympisch dorp of het prachtig voetbalstadium bezoeken, al dan niet met de fiets, Segway of andere motorische 2-, 3- of 4-wielers. Ook culinair vind je wat je nodig hebt: heerlijke tapas en zelfs de beergeeks onder ons keren meer dan content terug naar huis. En natuurlijk mag je de verscheidenheid van mooie gebouwen en interessante musea niet vergeten: van Gaudí tot Picasso en Mirò, van chocolademuseum tot… Je bedenkt het maar.

Terwijl je hier in België kon genieten van zomerse temperaturen en BBQ-weer, was het bij ons in Barcelona wel relatief warm (rond 24 graden), maar vanaf vrijdag bewolkt met lichte regen.

Maar toch. Het blijft dé ideale vakantiebestemming, zeker voor een citytrip, en zelfs als het wat regent. Maar toch een aantal tips:

  • Reserveer online, op voorhand je tickets, en voorkom lange wachtrijen (lang staan is echt nefast)
  • Als het kan, probeer je vervoer ook op voorhand wat te regelen: een hop on and hop off- bus is relatief duur, maar zo raak je wel op de verschillende toeristische bestemmingen. Er zijn ook andere vormen van vervoer: fiets, bus, taxi, Segway, brommertjes, elektrische steps,…
  • Zoek op voorhand een aantal rustplaatsen op: cafeetjes, bars, mooie uitzichten, restaurants en reserveer eventueel op voorhand (bij ons is het mijn man die deze zoektocht naar cafeetjes en restaurants op zich neemt). Die rustplaatsen zijn niet alleen prima voor een plaspauze, maar vooral ook om echt even uit te blazen en je houding af te wisselen. Zorg dan ook dat je kan zitten! (In een aantal bars lijkt het vooraan vol te zitten, maar vaak is er ook nog een ruimte achteraan)
  • Neem voldoende medicatie mee en hou deze in je handbagage (eventueel met begeleidende brief van je arts/specialist)kindjes
  • Neem je je kinderen mee, zorg dan voor een klein gezelschapsspelletje voor onderweg: speelkaarten voor in een bar/restaurant, een (tennis)bal voor in het park, tablets voor langere periodes aan tafel,… En als je moet aanschuiven in een rij, check dan even of er een winkeltje in de buurt is om hen af te leiden (vaak moet je toch door datzelfde winkeltje bij het vertrek en dan heb je dat toch al gehad!)
  • Onthou vooral: plan, als het even kan, citytrips niet in een verlengd weekend of tijdens feestdagen. Natuurlijk kan je met schoolgaande kinderen vaak niet anders…

Barcelona, ik ben blij je terug te hebben ontmoet. Ik kom zeker terug. Maar niet direct. Ik ga eerst wat bekomen, mijn voetjes en mijn heupen laten rusten. Ik ben blij. Moe. Maar ook wel wat opgeladen.

En ik ben ook vooral dankbaar dat ik dit heb kunnen doen. Dankbaar dat ik op vakantie kon gaan. Dankbaar dat mijn lichaam niet uit elkaar gevallen is en me heeft gedragen tot thuis. Dankbaar.

PS: Wist je dat Gaudí sinds zijn kindertijd reuma had?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud%C3%AD

2 thoughts on “Citytrip Barcelona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.