Maart

Tijdens de tweede helft van maart is het me gelukt om op de rem te gaan staan. Mijn lichaam gaf langs alle kanten aan dat het zo niet verder kon en dringend meer rust en regelmaat nodig had.

Ik weet niet wat het was de laatste tijd, maar ik liep alleszins heel krikkel rond en had constant het gevoel over mijn grenzen te gaan. Eens werken op een zaterdag werd er al gauw teveel aan, omdat ik op zondag dan de hele dag ‘out’ lag in bed. Recuperen tijdens de week leek moeilijker te gaan en mijn huishouden en werk raakten achterop, waardoor ik nog meer stress kreeg.

Het leek wel een vicieuze cirkel waar ik maar niet uit raakte. Totdat ik voor een tweede opinie langsging bij een andere reumatologe. Zij vertelde me dat de pijn en vermoeidheid vooral te maken hebben met het gebrek aan spierkracht, waardoor peesontstekingen sneller de kop kunnen opsteken. Naast het aanpassen van mijn podologische zolen werd het belang van verantwoorde beweging weer maar eens in het licht gezet. Eigenlijk vertelde ze me hetzelfde als mijn eigen reumatologe, alleen kon ik het nu duidelijker horen.

Ik moet bewegen. Ondanks die peesontsteking in mijn linkervoet. En als ik erover nadenk, dan lig ik al sinds mijn operatie in oktober stil. Geen dans meer, voordien was ik ook al tai chi gestopt en lopen bleek niet haalbaar. Wandelen was de enige optie, maar dat ging dan weer moeilijker met die pijnlijke enkel en peesontsteking. Ik bleef teveel focussen op wat ik niet meer kon en plannen maken voor de toekomst “Als mijn peesontsteking weg is, dan…”

Maar het heeft geen zin om te wachten op beterschap en ik moet gewoon terug de koe bij de horens vatten. Bij thuiskomst ben ik onmiddellijk beginnen surfen op het net en kon ik voor diezelfde week nog een pilates-les boeken bij de osteopathiepraktijk bij ons in de buurt. De lessen worden begeleid door een kinesitherapeute en het zijn groepjes van maximum 8 personen. Inschrijven kan je online en je kiest wanneer het voor jou past; er zijn immers sessies overdag en ’s avonds en je hoeft je niet te houden aan een vast moment. Ideaal dus!

Pilates zal me helpen bij het stretchen en sterker maken van mijn spieren. Voor de maand april heb ik al 1x per week een sessie ingeboekt en ondertussen heb ik al de eerste 2 lessen achter de rug. Het valt mee en voor de oefeningen die door mijn RA (reumatoïde artritis) moeilijker gaan, geeft de kinesitherapeut me een alternatief.

Daarnaast heb ik me ook ingeschreven voor aquagym. Jammer genoeg is het nu te laat om nog aan te sluiten bij de bestaande groepen, maar vanaf september kan ik starten. Het is maar een 10tal minuutjes rijden tot aan het zwembad en om me extra te motiveren stelde mijn dochter voor om samen te gaan. Een moeder-dochter sportdate dus 🙂

Ondertussen zijn ook mijn podologische zolen aangepast en heb ik nieuwe, degelijke stapschoenen gekocht. (Mijn vorige zijn meer dan 12 jaar oud en blijkbaar niet meer oké…) Het heerlijke weer en een paar daagjes kust tijdens de paasvakantie maakten dat ik de laatste dagen ook weer vlijtig gewandeld heb. Natuurlijk is het nog altijd pijnlijk met die voet, krijg ik last in lies en enkel, ook al hou ik me aan korte afstanden. Maar we zien wel…

Pilates, aquagym en wandelen in combinatie met spierversterkende oefeningen, stretching en massages bij de kinesitherapeut zouden er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de pijn en vooral de vermoeidheid meer onder controle komen. Addertje onder het gras is hier om niet te hard van stapel te lopen en rustig te gaan opbouwen zodat ik mezelf weer niet overbelast. Een heel revalidatieprogramma als ik het zo lees 😉

En om me extra te motiveren, hoop ik in de zomervakantie mee te kunnen stappen tijdens een bergwandeling met de kinderen. Met zo min mogelijk pijn en ongemak, zodat we er allen superhard van zullen kunnen genieten!

Dus duim maar mee, dat mijn lichaam mee wil en me niet saboteert, maar vooral dat het me gaat lukken om terug wat fitter op mijn benen te staan! Yes, I can!

8 thoughts on “Maart

 1. Super veel moed toegewenst en ja klinkt als fameus veel werk om dat lijveken weer een beetje mee te krijgen..doseren lijkt mij ook de boodschap..heb je al een goeie e-bike? Dit is voor mij dé aankoop van de eeuw geweest..naargelang hoe de pijn en moeheid de kop opsteken vraag ik minder of meer ondersteuning aan mijn zalige tweewieler.. deze fiets heeft mijn wereldje weer groter gemaakt en confronteert me net iétske minder vaak met mijn PA..maar nogmaals..veel moed toegewenst en ja..af en toe een keertje goed crashen en de miserie er even helemaal uithuilen mág he😒😥😉groetjes, Heidi.

  • Dank je, Heidi 😘
   Hier nog geen e-bike, maar het lijkt me inderdaad het overwegen waard… alleen fiets ik helemaal niet graag. Maar wie weet, wel met zo’n e-bike…
   Voorlopig lijkt het me nog duur in aankoop, maar tips altijd welkom! Groetjes, Anja

   • Vóór mijn e-bike had de fietsenmaker de tandwielen vervangen en kleinere ofzo gezet zodat ik wel sneller moest trappen maar minder weerstand had..op den duur hielp ook dit niet meer. Aangezien ik zelf financieel niet de meeste ruimte heb, heb ik een e-bike gekocht met een fietslening. Verschillende banken bieden dat nu aan en het geeft de mogelijkheid om een echt degelijke e-bike aan te schaffen, de mijne is van het merk ‘Velo de Ville’ ( bij fietsen Jurgen in Hofstade, hele lieve mensen met een schat aan info)..helemaal zelf samen te stellen en niet duurder dan een andere e-bike..voordeel is dat je dan een zwaardere motor en batterij kan nemen en ‘automatische’ versnellingen waardoor fietsen weer écht plezant wordt. Een Brooks zadel is ook een aanrader! Ik fietste alleen als het echt niet anders kon (heb geen wagen) maar deed veel liever alles te voet omdat de pijn dan minder was..intussen mág ik niet meer lang wandelen en kan ik dankzij mijn nieuwe fiets weer wat meer genieten van bewegen..om een idee te geven: ik fiets naar mijn werk en na mijn nachtdienst weer terug (24 km in totaal) en dit gaat zonder problemen..brug op en af..plezant gewoonweg..en na het werk kunt ge weer even ontspannen onderweg (fietsostrade voor mij) en tegen dat ge thuis zijt is de werkstress er wat af..ge hebt flink bewogen en het lijveken heeft er nagenoeg geen last van..ge ziet..ik ben 100% pro😋 en via die fietslening, eindelijk eens iets voor de gewone consument aan een deftige prijs, kon ik mijn ‘aankoop van de eeuw’ eindelijk aanschaffen..groetjes, Heidi.

   • Oh wauw! Dit klinkt echt super en Hofstade is niet ver 😉 Misschien moet ik dit thuis eens opnieuw op tafel leggen 😀 En kan je bij elke bank terecht voor zo’n fietslening? Super initiatief is het wel! Dank je wel!

   • Bij KBC en Beobank kan je zeker terecht voor een e-bike fietslening, Recordbank en VDK bieden alleen een persoonlijke en dus veel zwaardere lening aan. Ik koos voor KBC..Is wel een aangenamere oplossing voor heel wat mensen denk ik. En waarom niet..een scooter kost minstens eenzelfde bedrag en daarvoor kan je zonder problemen lenen😉. Nog 1 tipje ivm het stuur..eraan denken, moest je ooit (en hopelijk snel) een e-bike aanschaffen..dat je misschien best ineens een ander stuur neemt. Ik heb na een week mijn stuur laten vervangen omdat ik niet recht genoeg zat (zonder meerkost gelukkig)..tijdens het fietsen en vooral nadien gewéldig veel last aan nek en schouders maar dus met de glimlach in orde gebracht door Fietsen Jurgen..heb nu een soort hollandse-fiets-stuur..allé ja moeilijker uit te leggen maar fietst veel aangenamer..veel succes in ieder geval met wat je ook kiest van lichaamsbeweging. Groetjes, Heidi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.