These shoes are made for walking…

Ik ben het nieuwe jaar gestart met het inlopen van nieuwe functionele zolen. Ze lijken een beetje op steunzolen: het zijn ook zolen die ik in mijn schoenen moet leggen om ontstekingen allerhande tegen te gaan. Maar daar stopt dan ook de vergelijking.

In vorige blogs kon je al lezen dat er verschillen zijn tussen schoentechniekers bij het maken van steunzolen (zie blogbericht ‘The Devil Wears Prada… en ik steunzolen) en kon je ook over het verschil lezen tussen steunzolen en podologische zolen (zie blogbericht ‘Informatief: voetverzorging). En toch sta ik nog steeds versteld van hoe groot het verschil tussen beiden eigenlijk is.Zo draag ik al zeker 15 jaar steunzolen en kwam ik tijdens mijn bezoek aan de podoloog pas te weten dat ik niet enkel moet zoeken naar schoenen waar mijn steunzolen ìn geraken, maar ook moet letten op de schoen zelf!

shoesHet is logisch dat een ‘goede schoen’ een juiste pasvorm heeft (niet te smal, niet te klein) en dat deze de vorm van de voet moet respecteren. Ik wist ook dat ik best voor een paar moest gaan waarvan je de binnenzool eruit kon halen. Dat de hak niet hoog mag zijn, is duidelijk, maar dat het tot maximum 2,5 centimeter mag gaan is dan weer een domper op het verhaal. Vind maar eens een mooie schoen met een superlage hak die mooi past op een kleedje bijvoorbeeld… Ik dacht dat ik met mijn Brako’s goed zat, maar dit blijkt dus niet te zijn: ze zijn te hoog bevonden!

Waar ik vroeger minder op lette is dat de achterkant, de hielcontour, stevig moet zijn: deze mag je bijna niet kunnen plooien of bijeen kunnen nijpen. Sandaaltjes met enkelbandjes zijn bij deze dus volledig uitgesloten. Ook andere schoenen zonder stevige achterkant vallen uit de boot. Een schoen mag je blijkbaar ook niet dubbel kunnen vouwen in het midden (daar gaan mijn Campers!), maar moet je ter hoogte van de voorvoet wel goed kunnen plooien. Zo kan je voorvoet mooi afrollen. Als je op al deze zaken let, zal het je verbazen hoe weinig schoenen eigenlijk voldoen aan deze voorwaarden!

Het opmeten van mijn podologische zolen of ‘functionele inlegzolen’ (Borginsole spreekt van ‘intelligente’ inlegzolen) gebeurt ook totaal anders. Terwijl ik voor het aanmeten van steunzolen in het verleden vooral met mijn voeten in een doos met roze schuim heb moeten staan of op een soort van machine voor voetafdrukken, begon dit onderzoek met het meten van mijn voetstand ten opzichte van mijn benen, knieën en lichaam. Ik kreeg letterlijk streepjes getekend op de achterkant van mijn hielen en kuiten om de stand van beiden in functie van elkaar te kunnen vergelijken en opmeten.

Ik moest niet alleen gaan staan, vooroverbuigen, liggen, stappen, maar ook lopen op een loopband terwijl mijn gang werd gefilmd en geanalyseerd. Tot slot werd er een 3D-print gemaakt en op basis van de nodige aanpassingen uit de analyses, werden mijn podologische zolen gecreëerd.

Ik kon ze de week nadien al gaan ophalen. Tijdens het passen werd bekeken hoe de zolen zaten en werden er ter plaatse nog aanpassingen aangebracht om ze zo comfortabel mogelijk te kunnen dragen. (Toch ook een groot verschil met steunzolen die niet passen!)

Ondertussen draag ik ze al 10 dagen. De eerste dagen waren minder aangenaam: de zool komt aan mijn binnenkant van mijn voet iets hoger waardoor ik meer op de buitenkanten van mijn voeten sta. De stand van mijn voeten is anders en dat voel ik in mijn knieën en heupen. Het is net omdat ik zoveel last heb in mijn heupen dat ik eigenlijk van steunzolen ben overgeschakeld naar deze podologische zolen. Ik hoop dan ook dat de pijnen op langere termijn minder zullen zijn. De ongemakken van de nieuwe zolen zouden toch na 3 tot 4 weken weg moeten zijn. Laat ons hopen dat ook mijn knie- en heupklachten dankzij deze zolen wat verminderen!

“Kostprijs?”, hoor ik je vragen. Voor mijn consultatie (opmetingen, onderzoek,…) betaalde ik 60 euro. Voor mijn podologische zolen 200 euro. Hiervan wordt niets terugbetaald door het RIZIV. (Belachelijk! Deze zolen worden immers écht op maat gemaakt, terwijl steunzolen worden gemaakt op basis van voorafbestaande vormen. Zo bestaan mijn zolen bijvoorbeeld ook uit 2 verschillende ‘delen’: een harder en een zachter deel, gemaakt uit specifiek materiaal, namelijk EVA – Ethyl Vinyl Acetaat)

Wens je een tweede, extra paar? Dan betaal je daarvoor rond de 120 euro. Jaarlijks word je opgevolgd (per consultatie 30 euro) en je kan ongeveer zo’n 3 jaar verder met deze zolen. Ze zijn afwasbaar of kunnen gewassen worden in de wasmachine op 30 graden (in zo’n beschermnetje).

Ik hoop dat ze het geld waard zijn, zeker nu ik terug op zoek moet naar nieuwe (zomer)schoenen 😉

8 thoughts on “These shoes are made for walking…

  • Laat ons hopen dat de zomer snel daar is…
   De ideale moment voor de aankoop van zomerschoenen (met uitneembare binnenzolen) is eind februari…
   We kunnen al beginnen sparen, BelgianBeerGeek 😜😉

 1. Wauw zeg, niet te doen eigenlijk. Zoooo duur:-(.
  Zelf draag ik geen steunzolen meer owv de hoge kostprijs én het feit dat ik er indertijd niet zóveel goeds van ondervond ( dit is natuurlijk ook al een viertal jaren geleden dus een nieuw poging zou misschien eens mogen;-))… .
  Als het de moeite waard is voor jou, lezen we dat ongetwijfeld binnenkort, ik hoop het alvast!!!
  Ik draag zelf meestal Skechers, sneakers met zalig zachte zolen en een soort van schokdemping en Pikolinos, zonder steunzolen. Wel koddig dat de merken die comfortabel lijken zoals Brako en Camper en waarschijnlijk ook Rieker en zo, niet goed ( genoeg) zijn.
  Alvast veel succes toegewenst bij de uitdaging om leuke zomerschoentjes te vinden.
  Groetjes, Heidi.

  • Hey Heidi
   Heb hier ook Pikolinos staan: die hebben de test doorstaan, evenals mijn Mephisto’s en mijn sneakers (Camel Actives en Ecco) en mijn berg/wandelschoenen (Meindl)
   Mijn Brako’s blijven wel mijn optie voor af en toe en onder een kleedje… Daar krijg ik tenminste nog aangepaste zolen in! En Brako zonder hakken mag natuurlijk ook, maar die heb ik hier niet…
   Eigenlijk zou het echt niet mogen dat aangepaste zolen voor iemand te duur zijn, evenals de schoenen trouwens!
   Het feit dat je er nodig hebt is al moeilijk genoeg, laat staan dat het financieel nog eens een extra drempel is.
   Groetjes
   Anja

 2. Interessant artikel ! Ik wist van het bestaan niet af.
  Momenteel heb ik goedkeuring voor orthopedische schoenen. Riziv betaalt voor mij of ort. schoenen of steunzolen terug… En toch merk ik de laatste tijd dat ik meer geneigd ben naar terug steunzolen… kwestie van toch zelf in een schoenwinkel te kunnen kiezen en passen, zoals alle anderen (weliswaar rekening houdend met de steunzolen die erin moeten kunnen gelegd worden).

 3. ik lees al een tijdje geregeld (niet elke post 😉 )mee op je blog , maar deze had ik niet gelezen. Dit soort zooltjes maakt de podoloog waar ik vandaag ging. Dus mss moet ik hem nog een kans geven 😀
  groetjes
  Lisette

 4. Ik raad Skechers met memory foam zool aan.
  Aangezien ik veel onstekingen heb aan mijn voeten (bal van de voeten en zijkanten) en tenen (links 4 en rechts 2), kan ik geen normale platte schoenen verdragen. Deze knellen door al de zwellingen/ontstekingen.
  Opm:
  – zool niet uitneembaar
  – bovenkant schoenmateriaal moet van mesh zijn, zodat de stof zich kan aanpassen aan je voet en niet knelt
  Gr,
  Viv

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.