The Devil Wears Prada… en ik steunzolen

Al jaren draag ik steunzolen en al jaren liet ik ze maken bij het plaatselijk medisch centrum of de dichtstbijzijnde gespecialiseerde schoenwinkel.
Standaard mocht ik in een soort van ‘roze mousse’ gaan staan om zo een afdruk van beide voeten te laten nemen. Eén tot twee weken later mocht ik dan terug om de steunzolen te gaan passen.

Al bij al heb ik geluk. Mijn steunzolen zijn relatief dun en hebben niet al te hoge aanpassingen. In het begin was het wel zoeken naar een schoenwinkel dewelke schoenen verkocht met uitneembare zolen.
Maar sinds een paar jaar kan ik terecht in de buurt en merk ik dat de grotere ketens ook steeds meer dergelijke schoenen verkopen.
Qua merken vind ik mijn gading wel bij Brako Ergonomics, Gabor, Camper, Ecco, Durea, Verhulst,… De ene schoen is wat eleganter dan de andere natuurlijk…
En wel op voorwaarde dat ik eind augustus al inkoop voor de winter en eind februari voor de zomer.

Deze keer had ik het geniale idee om van schoentechnieker te veranderen. Ik hoorde immers van mijn kinesiste dat ze een gespecialiseerde orthopedische schoentechnieker kent in de buurt dewelke (min of meer) afwasbare steunzolen maakt.
Dat wou ik wel eens uitproberen, vermits ik elk jaar wel mijn steunzolen vernieuw omdat ik vind dat ze er altijd zo vuil uitzien. (Gelukkig valt het qua geur allemaal mee!) Niets zo vervelend dan schoenen te passen en er zo van die vieze zolen te moeten uithalen…

De eerste afspraak bij deze technieker liet heel wat indruk op me na. De ‘voet-analyse’ beperkte zich niet tot het instappen in de standaard ‘roze mousse’, maar er werd ook een blauwdruk genomen. Daarnaast mocht ik nog op een soort van verhoogde spiegel staan zodat duidelijker werd hoe ik sta en op welke delen van mijn voeten ik het meeste steun. Heel professioneel allemaal.

Een kleine week nadien mocht ik ze al ophalen.

Toen ik ze aanpaste, had ik echter het gevoel dat ik plotseling prachtige O benen had gekregen. Ik steunde enkel op de buitenkanten van mijn voeten, met pijn als gevolg. Ook na een paar dagen bleef de pijn niet uit en deed ik mijn ‘oude’ steunzolen terug aan.

Tijdens een opvolgafspraak bij de technieker, werden de zolen wat ‘verlaagd’ onder de voetboog. Dit bleek echer nog niet voldoende: mijn voeten bleven pijn doen en wat nog belangrijker was: ik kreeg mijn voeten met die zolen bijna niet in mijn schoenen! Enkel in mijn sneakers, maar ook die zaten niet gemakkelijk meer!

Ik moest terug om ze te laten aanpassen, maar ik durfde niet goed. Ik besloot dan maar andere steunzolen te laten maken bij mijn vertrouwde schoenwinkel.

De andere wou ik gewoon terug inleveren bij de schoentechnieker, maar hij overtuigde me ervan ze aan te passen totdat ze goed zouden zitten.

Uiteindelijk zijn we overeengekomen dat hij mijn ‘oude’ steunzolen’ zo goed mogelijk zou namaken. Ik ben ze vandaag gaan halen en ben heel opgelucht… ZE PASSEN!
Maar nu zit ik natuurlijk met mijn bestelling bij mijn schoenwinkel. Die zooltjes mag ik morgen gaan ophalen.
Ergens ben ik wat kwaad op mezelf omdat ik niet geduldig op de aanpassingen (door de schoentechnieker) heb gewacht. Het kost me heel wat (extra) centen. De mutualiteit komt maar 1x om de 2 jaar tussen voor steunzolen. Dit voor een bedrag van ongeveer 25 euro per steunzool. Dat betekent dat ik een paar heb waarvoor ik volle pot ga betalen.
(Kostprijs eerste steunzolen bij de technieker: 120 euro, kostprijs steunzolen bij de winkel: 100 euro)

Ik ben wel benieuwd of het dezelfde gaan zijn… en per slot van rekening kan ik nu zooltjes wisselen zoveel ik wil 🙂

3 thoughts on “The Devil Wears Prada… en ik steunzolen

 1. Constant dragen van steunzolen en hiervoor aangepaste schoenen zoeken… herkenbaar. Enkele jaren geleden echter, verwees mijn reumatoloog me door voor orthopedische schoenen. Na goedkeuring van de medisch adviseur jaarlijkse terugbetaling. Ik wissel nu af in het dragen van steunzolen en de orthopedische schoenen.

 2. Hallo, ik heb wat steunzool vragen 😉 . Draag jij nog steeds zo’n steunzolen in dat afwasbaar materiaal? Is dat materiaal EVA? of iets anders? Ben jij tevreden van de zolen?
  Bij mijn vroegere steunzolen (€100) werd de maat altijd genomen in zo’n moussebakje.
  sept .2015 : Doordat ik heel veel pijn had aan mijn voeten, raadde mijn reumatoloog me aan om naar een orthopedist te gaan, die zei : die moussebakjes : trekt op ni veel ; de maat moet genomen worden met was, dus nieuwe steunzolen (€150).
  mei 2016 : nog steeds veel pijn aan mijn voeten, de huisdokter dacht dat het mss een goed idee zou zijn om eens een podoloog te raadplegen. Die neemt de maat zoals jij hierboven beschrijft, de zolen worden gemaakt in kunststof nl. EVA ,prijs voor de steunzolen €190……Als die van jou ook hetzelfde materiaal zijn, moet ik mss eens opzoeken of er bij mij in de buurt minder dure te vinden zijn 😉

  De eerste indruk van de podoloog was ook niet geweldig, hij bekeek mijn steunzolen en zei : dat het geen goede waren, met een afdruk in een moussebakje kan je nooit de juiste vorm hebben enz, heel deskundig en gewichtige uitleg……hij zag niet dat ik neen schudde. Toen ik zei dat de maat met was genomen was, krabbelde hij terug, maar hierdoor ben ik het vertrouwen in hem wel kwijt. Nu weet ik niet goed meer of ik er nog mee wil doorgaan of niet.

  ik weet het ff niet meer wat ik moet doen 🙂

  • Hallo Lisette,
   Als er één ding is dat ik al gaandeweg geleerd heb, is het dat het bij elke discipline/specialisatie weer hetzelfde is: zoeken naar de juiste persoon die jou het beste kan helpen en waarbij je je goed voelt. Voel je je niet goed bij deze podoloog, maar vooral: voelen de zolen niet goed aan? Ga dan op zoek naar iemand anders. Hoor eens rond bij jou in de buurt, bij de schoenwinkel, surf eens op internet, of rij desnoods een beetje verder. Opnieuw een hele zoektocht, maar uiteindelijk zeker de moeite waard!
   (Uiteindelijk is mijn zoektocht ook niet gestopt; lees maar verder in blogbericht: https://reumainmij.be/2016/01/14/these-shoes-are-made-for-walking/)

   Groetjes en veel succes,
   Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.