Informatief: solliciteren met een (arbeids)beperking

Dit is een zuiver informatief stuk over hoe solliciteren met een arbeidsbeperking.

Deze inhoud is voornamelijk gekleurd door mijn werkervaring bij GTB (gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleidingsdienst), waar ik gedurende een 5tal jaar loopbaanbegeleiding en trajectbegeleiding heb gegeven. Het is niet mijn bedoeling in dit stuk ‘de enige en juiste waarheid’ te verkondigen. Het is wèl mijn bedoeling een aantal handvaten aan te bieden die je kunnen helpen bij het solliciteren.

1. Zoek eerst uit wat je wil, maar vooral wat je (nog) kan en haalbaar vindt.

Voordat je van start gaat met solliciteren, ga je best even na voor welke vacatures je graag zou willen gaan. Wat is jouw motivatie om te gaan werken? Is het zuiver financieel, of wil je meer sociaal contact? Vind je wat je doet (de inhoud) ook belangrijk? En wat moet/mag die inhoud dan zijn? Schrijf voor jezelf op wat voor jou belangrijk is in een job. Weet je niet goed wat je wil? Op bepaalde sites kan je een aantal testen vinden die je kunnen helpen met je te ‘oriënteren’: bijvoorbeeld vdab.be en carrieretijger.nl

Ga daarnaast na wat je nog kan. Want met reuma, maar ook met een andere beperking, is er vaak (jammer genoeg) een groot verschil tussen wat je wil en nog kan. Probeer zo praktisch mogelijk te noteren wat moeilijker gaat, maar ook wat je nog wel kan. Bijvoorbeeld: ik kan ’s morgens niet meer lang in de auto onderweg zijn. Files zijn uitgesloten omdat mijn heupen dan beginnen te blokkeren. Ik kan me wel nog goed concentreren, ik heb administratieve en sociale vaardigheden,…

Misschien is het zo dat je nog wel een aantal dingen kan, maar hulpmiddelen nodig hebt. Bij mij is het zo dat ik een aangepaste bureau nodig heb omdat ik niet de hele tijd kan blijven zitten. Ondertussen heb ik ook een aangepast toetsenbord en elleboogsteunen. Dit alles maakt dat ik langer en beter (ergonomischer) kan werken. Als je kan, zoek dan uit welke hulpmiddelen er zijn en welke gepast zouden zijn voor jou. Hulpmiddelen kan je aanvragen via VDAB, maar de tussenkomst wordt pas (jammer genoeg) eventueel goedgekeurd bij start van een tewerkstelling. (meer info: klik hier)

Lukt het je zelf wat moeilijker om er achter te komen wat je nog wil en aankan, roep dan de hulp in van gespecialiseerde diensten zoals vzw GTB of VDAB in Vlaanderen (voor àlle werkzoekenden, zowel RVA als mutualiteit, FOD,…) of via Wheelit in andere landsdelen. Ben je nog aan het werk, schakel dan eventueel gespecialiseerde loopbaanbegeleiding in.

Ook via stages (Individuele BeroepsOpleiding via VDAB, Gespecialiseerde Individuele BeroepsOpleiding via GTB en GOB, Oriënterende stages via VDAB en GTB,…) kan je bijvoorbeeld uitzoeken wat je op de werkvloer nog precies aan kan. En soms is een omscholing/herscholing aan de orde.

2. Je weet wat je wil en aankan: maak een mooie sollicitatiebrief en aangepast CV.

Het is heel belangrijk dat je je curriculum vitae (CV) telkens gaat aanpassen aan de vacature waarop je gaat solliciteren. Dit betekent niet dat je de inhoud gaat veranderen, maar dat je hetgeen de werkgever belangrijk vindt, meer in de verf gaat zetten. Heeft de werkgever bijvoorbeeld interesse voor je commerciële vaardigheden, dan ga je in de taakbeschrijvingen van je functies die vaardigheden zeker vermelden. Doel is dat je de werkgever laat zien wat je wil dat hij ziet – zonder uiteraard te gaan liegen!

Mooie voorbeelden van een standaard cv en sollicitatiebrief staan bijvoorbeeld op www.vdab.be.

3 belangrijke vragen:

– Wat doe ik met ‘gaten’ in mijn cv?

Er zijn verschillende soorten cv’s die je, afhankelijk van je beroepsverleden en de functie waarop je solliciteert, kan gebruiken.

Gebruik je een chronologisch cv, dan begin je met de data van de laatste tewerkstelling eerst en ga je zo naar de vorige enzovoort. Op deze manier zijn je ‘gaten’ duidelijk zichtbaar. Soms is dit niet erg: zeker niet wanneer je ze op een positieve manier kan uitleggen. Soms is het voldoende om niet de precieze data neer te schrijven maar bijvoorbeeld enkel de jaartallen (bij gaten van een aantal maanden is dit bijvoorbeeld wel haalbaar).

Een andere mogelijkheid is te kiezen voor een functionele cv: je groepeert dezelfde functie uit je verschillende werkervaringen, neemt hiervoor een algemene titel en beschrijft per titeltje je vaardigheden en competenties. Hier zijn data van minder belang. Bij interimarbeid kan je bijvoorbeeld de verschillende interims groeperen en een opsomming doen van de verschillende functies en taken. Een werkgever wil vooral weten wat je gedaan hebt – de inhoud van de job, je vaardigheden en competenties. Zo kan je bijvoorbeeld ook een cv opstellen op basis van jouw vaardigheden en competenties om dan dieper op de eigenlijke functies in te gaan. Er is veel mogelijk, maar je moet altijd goed weten wat je in de verf wil zetten en daarna uitzoeken op welke manier dit zo overzichtelijk en duidelijk mogelijk kan. Online hulp kan je onder andere vinden via VDAB.

– Ga ik mijn arbeidsbeperking vermelden in mijn cv en/of sollicitatiegesprek?

Je bent wettelijk niet verplicht te vermelden dat je een beperking hebt, tenzij deze beperking een belemmering op de werkvloer vormt bij het uitoefenen van de functie. Aan jou dus de keuze… (Weet dat je, voor bepaalde functies, langs moet gaan bij een arbeidsgeneeskundige dienst!)

Bij werkgevers waarvan je duidelijk weet dat openstaan voor mensen met een beperking, zou ik het natuurlijk vertellen. Deze werkgevers herken je bijvoorbeeld door de vermelding op de vacature dat ze openstaan voor diversiteit. Ook de vermelding van ‘Jobpunt‘ voor de overheid of ‘Jobkanaal‘ voor privé en overheid maakt de drempel lager. Er is ook een vacaturebank specifiek voor mensen met een arbeidsbeperking, namelijk oa Wheelit. Een overzicht van vacaturebanken vind je hier: http://vacatures.startpagina.be/

Er zijn pro’s om te vertellen dat je een beperking hebt (je wil eerlijk zijn en zo weet de werkgever onmiddellijk waar hij aan toe is. Uit zijn reactie hierop weet je dan weer of hij al dan niet voor je open staat,… Ook in het geval van ‘gaten’ op je CV of wanneer je recht maakt/hebt op bepaalde subsidies (BTOM’s) dan is het aan te raden dit te vermelden.) en er zijn contra’s (je wil de kans hebben je eerst te bewijzen ‘on the job’, je moet niet afrekenen met vooroordelen, je denkt meer kansen te krijgen als ze het niet weten,…)

Voor alle pro’s en contra’s is iets te vinden en er is geen algemene regel. Persoonlijk raad ik aan om te kijken naar de evolutie van je ziekte/aandoening, op korte, middellange en lange termijn. Is deze onder controle, is deze goed ‘hanteerbaar’ op de werkvloer? Bij reuma heb ik persoonlijk de ervaring dat deze ziekte niet stabiel is, dat ik regelmatig (om de 24 weken) naar het ziekenhuis moet en dat mijn werkgever er sowieso een beetje ‘last’ van zal ondervinden. Daarbij komt dat ik rechten open op een Vlaamse Ondersteuningspremie – dewelke die ‘last’ dan weer financieel kan compenseren – en op tussenkomst bij arbeidspostaanpassingen en aangepast arbeidsgereedschap. Zaken die zeker moeten besproken worden met een werkgever.

Dus afhankelijk van de functie, sector, werkgever,… maar zeker ook afhankelijk van (het verloop van je) ziekte of aandoening, maak je zelf de overweging. Misschien zoek je een tussenweg door bijvoorbeeld het niet te vermelden in je cv, maar later wel tijdens het sollicitatiegesprek?

 – Plaats ik een foto op mijn cv?

Afhankelijk van de vacature waarop je solliciteert, kan het belangrijk zijn je foto op je cv te plaatsen. Van nature uit doe ik het niet. Maar ik denk dat het wel kan helpen: zeker bij functies zoals receptionist(e), administratief bediende aan een onthaal, commercieel afgevaardigde, vacatures in de verkoop,… Eigenlijk voor alle functies waarbij je in contact staat met klanten/patiënten/cliënten, maar ook voor hogere functies zoals management en dergelijke.

Wees bewust van die fameuze ‘eerste indruk’! Zorg voor een mooie, representatieve foto van jezelf. (Kanttekening: ook trouwens op sociale media – zorg dat je er ‘deftig’ uitziet op Facebook, LinkedIn,…)

3. Het sollicitatiegeprek

Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek. Ga de werkgever googelen (hij doet dit ook bij jou), zorg dat je het bedrijf goed kent. Misschien ken je mensen die er werken? Doe zelf wat aan prospectie: zorg dat je weet wat je functie daar gaat zijn en probeer hierover op voorhand al een aantal vragen te verzinnen. Vaak word je op het einde van het gesprek immers gevraagd of je nog vragen hebt. Zorg dan dat je er minstens eentje kan stellen!

Bereid je daarnaast voor in functie van je beperking(en) op de werkvloer. Wil je deze bespreken met je werkgever, leg deze dan in een eenvoudige, begrijpbare taal uit. Spreek in de taal van de werkgever: wat betekent jouw beperking concreet en praktisch op de werkvloer? Kom met pasklare en haalbare oplossingen. Bijvoorbeeld: het is belangrijk dat ik een afwisselende houding aanneem tijdens een administratieve functie. Misschien is het haalbaar om de printer wat verder te zetten zodat ik geregeld even recht kan staan?

Mogelijke hulpmiddelen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek zijn de volgende:

‘Maak er werk van! Solliciteren met een handicap: enkele tips’ – werkboekje, vzw GTB Vlaanderen, België (Boekje kan je vinden via Google – ‘maak er werk van GTB’)

Een werknemer die reuma heeft‘ – revalidatiefonds, Nederland

Jij zoekt werk en je hebt reuma‘ – revalidatiefonds, Nederland

 

Bij elk sollicitatie geldt: leg de focus op je competenties en vaardigheden en weet goed te verwoorden waarom jij ‘de ideale kandidaat’ bent voor die functie én die werkgever/bedrijf!

Zie je een ‘ideale’ vacature: ga er dan op af! Zie je een ‘bijna ideale vacature’ waarbij de eisen soms/vaak te hoog liggen, of vragen ze een voltijdse functie en jij kan ‘maar’ deeltijds: reageer toch!

Wie niet waagt, niet wint! Maar weet: solliciteren is vaak een voltijdse bezigheid – dus denk er goed over na en ga gericht te werk!

Veel succes!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.