Dit is een zuiver informatief stukje over loopbaanbegeleiding.
Wat is loopbaanbegeleiding?
Loopbaanbegeleiding bestaat uit een aantal gesprekken, waarbij tijdens het eerste wordt bekeken wat je loopbaanvraag is. Dit is een heel belangrijk gesprek omdat dit de basis vormt voor de verdere begeleiding. Loopbaanvragen kunnen heel verschillend zijn.
Zo ben je bijvoorbeeld aan het werk, maar doe je het niet graag meer en wil je uitzoeken welk werk je beter zou liggen.
Misschien heb je het moeilijk om je privéleven met je werk te combineren en wil je gaan uitzoeken hoe je deze beter op elkaar kan afstemmen.
Of je voelt je wel goed binnen je bedrijf, maar wil graag uitzoeken of andere functies je beter zouden liggen.
Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je voelt dat je je huidige job niet meer aankan en dat je wil gaan zoeken naar wat nog wel haalbaar is. Misschien kan dit op je huidige werk door je beperkingen te gaan bespreken met je werkgever (en deze gesprekken kan je dan tijdens de loopbaanbegeleiding inoefenen bijvoorbeeld) of door te zoeken naar een aangepaste functie of aangepast werk.
Tijdens de loopbaangesprekken gaat het ook vaak over sollicitatietechnieken, het bespreekbaar maken van je beperking bijvoorbeeld, het aanpassen van je cv, eventueel het aanvragen van bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen (meer info hierover later).
In ieder geval gaat het tijdens de loopbaanbegeleiding over 3 belangrijke basisvragen waarop een antwoord zal worden gezocht, in functie van je loopbaanvraag:
Wie ben ik?
Wat kan ik (nog)?
Wat wil ik?
Afhankelijk van je loopbaanvraag, wordt er op een bepaald onderdeel meer ingegaan.
Dit gebeurt door middel van gesprekken met een loopbaanbegeleider. Tijdens deze gesprekken doe je allerlei oefeningen (vul je vragenlijsten in, oefen je bv een sollicitatiegesprek,…) en krijg je een aantal opdrachten mee naar huis. Dit ter voorbereiding van het volgende gesprek.
Belangrijke opmerking: er wordt zoveel mogelijk samen met jou gezocht naar een antwoord op je loopbaanvraag, maar er is geen garantie op een pasklaar antwoord. Zo kan het bv zijn dat je een andere job wil, maar dat wil niet zeggen dat je na afloop ook effectief al een andere job zal hebben.
Wie komt in aanmerking voor loopbaanbegeleiding?
Je maakt recht op loopbaanbegeleiding als je voldoet aan een aantal voorwaarden op het moment dat je je loopbaancheque aanvraagt:
– je moet verbonden zijn aan een arbeidscontract bij een werkgever in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijke Gewest of als zelfstandige een vestiging hebben in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (én – dit geldt voor beide – wonen in Vlaanderen, het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, een lidstaat van EU of EER of het Waalse gewest)
– je hebt minimaal 12 maanden werkervaring in de voorafgaande periode van 24 maanden (voor interimcontracten geldt 9 maanden in een voorafgaande periode van 24 maanden indien je 4 weken ononderbroken werkt). Voor de berekening van deze werkervaring zijn er tal van periodes die worden gelijkgesteld aan periodes van werk. Zo is bijvoorbeeld ouderschapsverlof hierin meegeteld, loopbaanonderbreking,… (Na te kijken samen met de loopbaanbegeleider)
– je hebt in de afgelopen 6 jaar geen door het Vlaams Gewest gesubsidieerde loopbaanbegeleiding gevolgd
– je vraagt de loopbaanbegeleiding zelf aan, vrijwillig (en dus niet opgelegd of gevraagd door de werkgever)
Weet je het niet helemaal zeker, neem dan contact op met een loopbaancentrum om het voor jou uit te zoeken!
Loopbaancheques?
Je kan bij bepaalde loopbaancentra en loopbaancoachen betalend en niet gesubsidieerd loopbaanbegeleiding volgen.
Maar er zijn talrijke loopbaancentra die gesubsidieerde loopbaanbegeleiding aanbieden. Die betalingen worden geregeld via loopbaancheques. Deze loopbaancheques vraag je aan via de VDAB. Dit kan online ( http://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/#hoe ) of telefonisch via het gratis nummer 0800/30 700.
1 loopbaancheque (= 1 pakket) geeft recht op 4 uur loopbaanbegeleiding. Je hebt recht op 2 loopbaancheques per 6 jaar. Concreet betekent dit dus dat je recht hebt op 2 pakketten van telkens 4 uur.
Je kan die pakketten opnemen apart van elkaar. Telkens 4 uur. Dit mag bij hetzelfde centrum zijn, maar ook bij een ander. Er mag een tijdje tussen zitten, afhankelijk van je vraag en noden, maar moet wel binnen de 6 jaar zijn. (Opgepast! Ben je bij aanvraag van het tweede pakket niet meer verbonden aan een contract, dan heb je ook geen recht meer op een loopbaancheque – je moet blijven voldoen aan de basisvoorwaarden, ook bij aanvraag van het tweede pakket). Is de periode van 6 jaar overschreden, dan maak je opnieuw recht op aanvraag van nieuwe cheques. (Tenzij de wetgeving en subsidiëring ondertussen zijn veranderd natuurlijk!)
Je kan de 2 pakketten ook in één keer aaneensluitend gebruiken natuurlijk.
Per pakket (dus 4 uur) kan je ook kiezen hoe je de uren en afspraken spreidt, in overleg met je loopbaanbegeleider. Wanneer er echter 12 maanden tussen de gesprekken zit, krijg je een melding dat – zonder verdere gesprekken – het pakket wordt afgesloten.
Belangrijk: de cheque die je aangevraagd en betaald hebt, is geldig voor een periode van 3 maanden. Gebruik je hem in die periode niet (betekent: geen gesprek binnen de 3 maanden bij een loopbaanbegeleider), dan vervalt jouw cheque en moet je gewoon een nieuwe aanvragen bij de start van de begeleiding. (Het is niet zo dat je die cheque en bijgevolg die uren – en centen – dan kwijt bent.)
Ik raad altijd aan een loopbaancheque pas aan te vragen als je een eerste afspraak hebt gepland.
Hoeveel kosten die cheques?
Jouw persoonlijk aandeel per cheque bedraagt 40 euro. Wanneer je de cheque aanvraagt, krijg je een vraag tot betaling via Edenred (de betalingsfirma). Na ontvangst op hun rekening, krijg je de cheque via mail of via post (indien je geen mail hebt).
Deze cheque geef je dan af aan of mail je door naar je loopbaanbegeleider en geeft recht op 4 uur begeleiding.
Welk loopbaancentrum?
Er zijn heel wat loopbaancentra, zeker ook bij jou in de buurt. Een overzicht vind je via deze link: http://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/waar.shtml
Sommige loopbaancentra zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een (arbeids)beperking.
Dewelke ik ken, vind je op volgende link: http://www.loopbaanclick.be/ en http://www.loopbaaninzicht.be/
Tips die ik je graag mee geef als ‘insider’:
Weet je niet goed bij welk loopbaancentrum je begeleid wil worden?
Normaal gezien heb je recht op een gratis kennismakingsgesprek. Op die manier kan je het aanbod van de verschillende centra met elkaar vergelijken.
Er zijn vaak, en soms zelfs heel lange, wachtlijsten voor de opstart van loopbaanbegeleiding. Het je een (vermoeden van een) beperking op de werkvloer, ben je lager geschoold, autochtoon of wat ouder? Vermeld dit zeker op je aanmelding/je eerste contact. Soms krijg je dan voorrang en kan je sneller van start gaan.
Heb je het financieel wat moeilijker, geef dit dan aan tijdens het kennismakingsgesprek. Sommige loopbaancentra geven misschien korting?
Heb je meer specifieke informatie nodig, of wil je gewoon nog wat extra weten?
Dit is de link naar de VDABsite met alle informatie: http://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/
Succes!