Loopbaanbegeleiding: eerste gesprek

Gisteren stond ik opnieuw oog in oog met ‘mijn’ loopbaanbegeleidster van 6 jaar geleden. Het was een leuk weerzien, maar toch ook wel spannend. Uiteindelijk komt het niet zo veel voor dat er iemand na zo’n periode terugkeert naar loopbaanbegeleiding. We hebben dan ook eerst bijgepraat en uitgezocht wat mijn loopbaanvraag precies inhoudt.

We zijn gekomen tot volgende vraag: ‘ik wil weten wat ik nog kan en graag zal doen, rekening houdend met mijn reumatoïde artritis (RA), op de werkvloer.’ Die RA had ik 6 jaar geleden ook, maar ik ondervond nog niet zoveel (fysieke) beperkingen en ik ging tijdens die periode ook nog niet op regelmatige basis naar het ziekenhuis (voor infusen en controle-onderzoeken).
Qua praktische haalbaarheid naar een werkvloer toe, is er dus wel wat veranderd.

6 jaar geleden zijn mijn vaardigheden en kwaliteiten mee in kaart gebracht, net zoals mijn loopbaanwaarden en arbeidsvoorwaarden. Aan deze zal niet zoveel veranderd zijn, maar we hebben afgesproken om ze nog meer te gaan uitdiepen. Daarnaast hoop ik dat ik doorheen de afgelopen 6 jaar toch wel wat extra competenties en kennis heb opgedaan.

Belangrijk voor mij is ook te zoeken naar een job die ik interessant vind en die voldoende uitdagend is. De garantie op een job die ik nooit beu zal worden, kon ze me echter niet geven… (Ik moest er mee lachen, want één van de vragen die je vaak krijgt als loopbaanbegeleidster is ‘geef of vind mij de ideale job’ – dus net dezelfde vraag die ik haar stelde ;))

Doorheen het gesprek werd duidelijk dat ik nood heb aan input – aan het leren van nieuwe dingen. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven en het is iets dat ik meeneem naar mijn (toekomstige) werkvloer: nood aan bijscholing, aan (nieuwe) kennis. Mijn plan B kadert hier zeker in.
Deze nood aan input en leergierigheid heb ik ook ontdekt via het boek ‘Ontdek je sterke punten‘ van Marcus Buckingham & Donald O. Clifton. In het boek staat een unieke code waarmee je online een test (sterke-puntenprofiel) kan afleggen en als resultaat jouw 5 sterke punten mee krijgt. In het boek wordt ook verder uitgelegd hoe je met die sterke punten dan aan de slag kan.

Naast input en leergierigheid kwam daar bij mij nog prestatiegerichtheid, verantwoordelijkheids-gevoel en relatievorming uit.

Tijdens ons loopbaangesprek speelden we opnieuw het Inspiratiespel. Dit is een pakje kaarten met per kaart een vaardigheid. De opdracht was om een top 10 te maken van vaardigheden die ik graag heb gebruikt tijdens mijn laatste tewerkstelling. Het feit dat ik graag werkte bij mijn laatste werkgever, maakte de keuze tussen de verschillende kaarten niet gemakkelijk en een rangorde geven lukte me al helemaal niet…

Maar ik ben gekomen tot de volgende zaken die ik graag doe: netwerken, raad geven/adviseren, begeleiden & coachen, gesprekken voeren, leren of studeren, plannen of organiseren, bemiddelen, problemen oplossen, informatie geven, sensibiliseren en analyseren.

Tijdens dit eerste gesprek zijn we tot de algemene conclusie gekomen dat ik moet (blijven) werken met mensen omdat dit me ligt en ik dat graag doe. Een bijkomende opdracht kreeg ik mee naar huis: nadenken en eventueel eens rondvragen met welk soort ‘doelpubliek’ ik graag zou willen werken. Een hele moeilijke opgave, maar ik krijg 3 weken de tijd om dit uit te zoeken 🙂

Het volgende loopbaangesprek is immers gepland begin september. Tijdens dat gesprek gaan we de verschillende vaardigheden uit het Inspiratiespel verder uitdiepen.
Ook kreeg ik een sneltest mee naar huis van Luk Dewulf, uit ‘Ik kies voor mijn talent‘.
Deze mag ik invullen tegen volgende keer en gaan we verder bespreken.

De loopbaanbegeleiding is gestart! Ze verloopt ietsje anders dan moest het een eerste begeleiding zijn, dus we zijn beiden nog wat ‘zoekende’… maar ik heb er goesting in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.