Loopbaanbegeleiding: kennismakingsgesprek

6 jaar geleden volgde ik al een keer loopbaanbegeleiding. Ik was net bevallen van mijn zoontje en werkte nog in het ziekenfonds als klantenadviseur. Op zich wel een leuke job; mensen helpen aan ‘de balie’ met allerlei vragen over terugbetalingen, vervangingsinkomen, zorgen in binnen- en buitenland,… Heerlijke vaste uurtjes, dicht bij huis en redelijk goed betaald. Niets om over te klagen eigenlijk, maar ik miste uitdaging en vooral: intensievere contacten met mensen. Dat had ik voordien wel, toen ik werkte binnen bijzondere jeugdzorg.

Omdat ik niet zomaar van job wou veranderen, ben ik naar een loopbaancentrum gestapt om uit te zoeken waar ik me wel terug goed zou voelen. Ik was op zoek naar een job waarin ik me kan ‘smijten’ en waar mijn competenties naar boven komen. In eerste instantie dacht ik dat ik les wou geven in bijvoorbeeld volwassenenonderwijs, maar dat zijn meestal avonduren en met twee klein kindjes in huis was dat zeker niet haalbaar. 

Tijdens de loopbaangesprekken zijn we blijven stilstaan bij mijn kwaliteiten en vaardigheden. Dit vooral op basis van alles wat ik tot dan toe gedaan had (school, vrijwilligerswerk, tewerkstellingen, hobby’s,…) en op basis van een oefening waarbij je een aantal kwaliteiten voor jezelf moet uitkiezen en deze oefening ook moet laten doen door mensen die je goed kennen. Zo kwamen we toch tot andere resultaten en daarbij wist ik ook hoe anderen naar me keken – heel verrassend trouwens!

Een andere (voor mij) belangrijke oefening die we toen gemaakt hebben, was de energiecirkel. Gedurende een week moest ik elke dag bijhouden wat ik deed en dat neertekenen in een cirkel. Daarnaast stond een lege cirkel en deze moest ik dan inkleuren naar hoe ik wou dat het was. Dankzij die cirkel heb ik ingezien dat ik veel te weinig tijd voor mezelf nam, maar ook te weinig tijd voor mijn partner. Ik was vooral bezig met de zorg voor de kinderen, werken, huishouden en slapen. Deze oefening heeft me toen aangezet om een poetsvrouw in huis te nemen om me zo wat meer te ontlasten.

Uiteindelijk ben ik, natuurlijk ook door middel van andere oefeningen, gekomen tot mijn huidig werk als traject- en loopbaanbegeleidster.

Waarom zou ik dan terug loopbaanbegeleiding volgen?

Omdat ik mijn huidig werk fysiek niet meer aankan. Ik ben nu thuis sinds maart 2014. Een paar jaar geleden ben ik een korte periode ‘uitgevallen’, maar vorig jaar bleef ik van januari tot september volledig thuis. Nadien heb ik tot maart 2014 progressief gewerkt (info over progressief werken klik hier) en tijdens die periode heb ik gemiddeld 4 halve dagen per week gewerkt (variabel uurrooster waardoor ik op sommige dagen ook volle dagen kon werken, indien dit nodig was voor het werk.). Ik heb gemerkt dat ik die 4 halve dagen veel te veel werk wou verzetten waardoor ik te veel over mijn grenzen ging. Naar mijn gevoel was ik veel te weinig aanwezig op het werk en te weinig op de hoogte van alles. Ik leek steeds achter te lopen en dit gaf me extra stress. En zo kwam ik terug in een vicieuze cirkel: extra stress geeft extra vermoeidheid, geeft extra pijn en meer reumaklachten. Meer klachten, pijn en oververmoeidheid maken dat ik minder stressbestendig ben en minder energie over hou.

Dus… wil ik op zoek naar iets anders. Wat dat ‘iets anders’ is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het uitdagend mag zijn, iets waar ik mijn tanden in kan zetten en met plezier zal doen. Uiteindelijk kost het minder energie als je iets doet wat je graag èn goed doet. Dus ik wil op zoek naar wat ik allemaal nog wèl kan en deze keer ook extra rekening houdend met mijn RA (reumatoïde artritis).

Een hele boterham, dat weet ik, maar de dame waarmee ik vandaag in het loopbaancentrum een kennismakingsgesprek had, zag het zitten. We hebben afgesproken dat ik opnieuw bij de loopbaanbegeleidster van 6 jaar geleden in begeleiding ga, zodat ik mijn verhaal niet helemaal moet hernemen en de oefeningen ook niet opnieuw hoef te maken. Ik heb er zin in! (en ik hoop de loopbaanbegeleidster ook ;))

 

Meer info over loopbaanbegeleiding: https://reumainmij.be/2014/06/27/informatief-loopbaanbegeleiding

 

 

3 thoughts on “Loopbaanbegeleiding: kennismakingsgesprek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.