Tax On Web

Zoals elke Belg in deze tijd van het jaar, probeer ik zo goed en zo kwaad mogelijk mijn belastingsaangifte in te vullen of een slachtoffer te vinden om het in mijn plaats te doen. Liefst op tijd, voor eind juni.

Sinds vorig jaar ben ik meegestapt in het digitale tijdperk en vul ik deze aangifte trouw zelf in via Tax On Web.

Met een degelijke kaartlezer als handwapen, raakte ik relatief vlot in het systeem. Ik moest me wel een paar keer opnieuw aan- en afmelden, maar dat wijd ik eerder aan mijn pc technieken dan aan het systeem zelf.

Veel invullen is er trouwens niet aan, vermits alle bedragen al netjes zijn ingevuld. Met het kladje van de vorige jaren bij de hand keek ik alles na en kon ik aanvullen waar nodig. Volgens mij laten ze met opzet een aantal vakken leeg om je het gevoel te geven toch nog zelf iets in te vullen en te checken of je effectief alles even nakijkt.

Gemakkelijk is ook het korte overzichtje dat je kan aanklikken om even na te kijken of alle nummertjes van vorig jaar opnieuw terug te vinden zijn op de nieuwe aangifte. Groot was mijn verbazing dan ook dat er onder de rubriek ‘Persoonlijke gegevens en gezinslasten’ (deel 1) vlotjes het vakje van ‘persoon met een zware handicap’ stond aangevinkt!

Een kleine hartverzakking later kreeg ik de reflex om naar de belastingsbeambte te bellen. Ik heb reuma, ik heb geen zware handicap! Of wel? Wat is dat eigenlijk een ‘zware handicap’? Wie beslist dat en vooral: hoe wordt dat zo automatisch aangevinkt op die aangifte?

De belastingsbeambte die ik aan de lijn kreeg, was natuurlijk in eerste instantie niet de juiste – zoals dat altijd lijkt te gaan bij overheidsinstanties, raar maar waar – maar gaf me het juiste nummer door. De ‘juiste man’ viel bepaald nog van hoger uit de lucht en vroeg me of ik er een probleem mee had een zware handicap te hebben en dit door te geven aan de belastingen.

Een moeilijke vraag en ik kreeg medelijden met de man aan de andere kant van de lijn. Ik stelde hem mijn kritische vragen, maar kreeg een algemeen antwoord terug: Als je een zware handicap hebt, dan heb je hiervoor een attestering van een bepaalde instantie die zegt hoeveel percentage je handicap bedraagt. Heb je zo’n attest, dan vink je ‘zware handicap’ aan, anders niet.

Ik heb begrepen dat de nodige attesten van verschillende instanties kunnen komen: het VAPH, de FOD Sociale Zaken, verzekeringen (mutualiteiten, arbeidsongevallen, beroepsziekten,…) en vanuit juridische hoek (rechtbank).

Hoe het komt dat dit automatisch op Tax On Web verschijnt? Dat wist de man me niet te vertellen.

Ik heb het vakje maar afgevinkt. Ik wil geen zware handicap, dus ik heb er dan ook geen denk ik dan zo 🙂

 

Wil je meer informatie? Dan kan je best contact opnemen met je belastingsbeambte (contactgegevens staan vooraan op je belastingsaangifte) of je richten tot je plaatselijke vakbond.

Hierbij ook de link naar het infoblaadje bij je belastingsaangifte; op pagina 12 meer uitleg over ‘zware handicap’:

http://www.fiscus.fgov.be/interfaoifnl/decla/pdf/2013/276.1.deel%201.toelichting.2013_V_Printing.pdf

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.