La douce France

Wat heb ik genoten van een heerlijke vakantie in Frankrijk!

Tegen alle verwachtingen in, want ik ben eerder een Italië-liefhebber. De enige keer vakantie met de kindjes in Frankrijk, was in een huisje in de Provence met onderweg onder andere een drie uur durende (stilstaande) file ter hoogte van Lyon. Tijdens dat verblijf kreeg onze kleinste windpokken en konden we, mede dankzij de Mistral, niet vaak in het zwembad.

Toen heb ik mezelf gezworen: nooit meer Frankrijk!

Maar met de mededeling van onze 8 jarige dochter dat ze ‘Italië zat was’ (wat is ‘de jeugd’ toch verbaal de laatste tijd!) en het feit dat ons ‘budget sterker beperkt is door mijn verminderde inkomsten’ (lees: invaliditeitsuitkering), overhaalde me toch naar Frankrijk te reizen.

Niet naar de Provence – oh nee, daarvoor ben ik nog niet voldoende hersteld van de laatste ervaring… Deze keer trokken we naar de Petite Camargue. Een regio in Languedoc-Roussillon. Aan de kust, met bergen in de buurt, maar 1000 km af te leggen met de wagen en bijna sluitende garantie op stralend weer. 

Wat ben ik aangenaam verrast! Dankzij het feit dat we geen huisje meer huurden en op hotel gingen, moesten we ons niet meer houden aan zaterdag als aankomst- en vertrekdag. Niets zo aangenaam! We verkozen ervoor om te vertrekken op een dinsdag en terug te komen op een donderdag en jawel! GEEN file! We hebben wel op voorhand rekening gehouden met nationale en andere feestdagen, zowel in Frankrijk als in België, waardoor alles supervlot verliep! Gevolg: minder lang onderweg, waardoor ik niet zelf heb moeten rijden en mijn houding tijdens het (mee)rijden meer kon aanpassen. Regelmatig wel tussenstops, maar geen ellenlange wachtrijen voor stinkende toiletten en dus kwaliteitsvollere tussenstops en uiteindelijk minder pijn en veel minder vermoeid.

Op voorhand hadden we opgezocht wat er zoal te doen was in de regio. Ik had een uitgebreid programma opgemaakt (wat, waar, sluitingsdagen, bereikbaarheid,…) en dat is super handig! Ter plaatse hoef je enkel samen nog te kiezen wat je wil doen, rekening houdend met hoe iedereen zich voelt en wat je zelf die dag aan kan. Daarnaast checkte ik dagelijks op www.meteovista.fr wat de weersvoorspellingen waren voor die dag in die bepaalde regio, zodat ik op voorhand al wist wat ik moest meenemen (bv regenjassen) en (mijn man) bijgevolg niet te veel hoefde mee te zeulen.  Zo kon ik ook bepaalde uitstappen uitstellen omdat er wat slechter weer werd voorspeld en het programma wat aanpassen. (Op meteovista wordt ook per plaats melding gemaakt van de kans op reumaklachten op basis van de luchtdruk en dergelijke. Ik vind meteovista op dat vlak niet echt accuraat, maar op vlak van de weersvoorspelling zitten ze er niet veel naast.) Uiteindelijk hebben we mede dankzij meteovista steeds prachtig weer gehad (en hoorden we nadien pas via de radio over de tornado die gewoed heeft in onze regio!)

Ook het hotel was super: enkel kamers op het gelijkvloers, per drie of vier bij elkaar, met tuinen en wegjes ertussen waarlangs we de receptie, zwembad, parking, bar en restaurant konden bereiken. Ruimte genoeg dus voor de kinderen om te bewegen, op het gras te liggen, te voetballen,… Voor mij was het een aangename verrassing om geen trappen te moeten doen ’s morgens en bijgevolg dus minder geconfronteerd te worden met mijn ochtendstijfheid. (Ja, ook mijn RA – reumatoïde artritis – gaat mee op vakantie.)

Qua ligging was dit hotel het beste ooit: we hebben nooit meer dan een uur moeten rijden om op onze bestemmingen aan te komen.

Tijdens onze uitstappen zijn er toch 2 dingen die ik opmerkelijk vond en zeker wil vermelden:

1. Parkeerplaatsen! Ze waren tegen alle verwachtingen in heel gemakkelijk te vinden en bovendien zijn de (bovengrondse) parkings vaak gratis of niet al te duur. (Je moet er wel een oververhitte auto bijnemen na je uitstap, maar airco lost heel wat op.)

2. Openbare toiletten! Iets waar geen enkele vrouw graag haar poep op zet, maar toch een noodzakelijk kwaad… Ze waren talrijk, zeer regelmatig terug te vinden, aangeduid op de stadsplannen en vaak zelfs proper! Ik neem sowieso altijd ‘papieren toiletbrillen’ mee om de toilet af te dekken zodat ik erop kan gaan zitten en geen ‘beestjes’ opraap. (Nadien kan je die dingen gewoon mee doorspoelen. Je kan ze kopen in winkels zoals Decathlon of AS Adventure en zijn super handig!)

Och, het was een heerlijke vakantie! Een mix van zee en bergen, zwembad en (veel) terrasjes, onderweg met de auto of te voet, ginder vrienden bezoeken die er zijn gaan wonen en gezellig samen barbecuen, heerlijke temperaturen…

Ik moet het toegeven… Frankrijk heeft mijn hartje toch een beetje kunnen veroveren… maar Italië blijft toch mijn nummer 1!

 

ps: zouden de (talrijke) muggen die mijn bloed hebben opgezogen nu ook reuma hebben?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.