Informatief: Een mutualiteitsuitkering en werk 2017

Dit is een zuiver informatief stuk voor mensen met een ziekte-uitkering via de mutualiteit (arbeidsongeschiktheid, invaliditeit).

Zoals we allemaal wel gelezen hebben in de media, zijn er heel wat veranderingen op til in kader van ‘Werkbaar Werk’ (KB Peeters) en re-integratie van langdurig zieken (KB De Block). Kort gezegd: wie ziek valt, zal sneller aangespoord worden om terug aan het werk te gaan en dus van dichtbij worden opgevolgd. In eerste instantie door de adviserende geneesheer van je ziekenfonds en de specifieke dienst die ervoor zal worden aangesteld/eventueel opgericht. (De zogenaamde ‘re-integratieconsulenten’ bijvoorbeeld)

Wat weten we tot nu toe? (Bron: Vlaams Patiëntenplatform, aangevuld door gegevens verkregen op colloquium RIZIV, 1 december 2016)

Maatregel 1. In januari 2017 zal iedereen die meer dan een maand arbeidsongeschikt is en een uitkering krijgt van de mutualiteit, een vragenlijst moeten invullen die nagaat in welke mate je het ziet zitten om terug aan het werk te gaan. Er zijn ook vragen bij die peilen naar wat je nodig hebt qua ondersteuning of wat er nog allemaal moet gebeuren vooraleer je terug aan het werk kan. Deze maatregel richt zich op alle mensen die nog maar pas in arbeidsongeschiktheid zijn.

Maatregel 2. Vanaf 1 december 2016 zal de adviserende geneesheer van je mutualiteit, na drie maanden arbeidsongeschiktheid, een eerste inschatting maken van je mogelijkheden tot werkhervatting (=quick-scan). Ook deze maatregel is van toepassing op ‘nieuwe’ mensen die arbeidsongeschikt worden. Ben je reeds langer arbeidsongeschikt, dan mag je zelf ook de stap zetten en een re-integratieplan aanvragen bij de adviserende geneesheer.

Wat betekent deze quick-scan en wat zijn de gevolgen?

Op basis van een eerste inschatting van je mogelijkheden, neemt je adviserende geneesheer van het ziekenfonds een beslissing die bepaalt op welke manier je zal worden opgevolgd. Zijn/haar beslissing hangt sterk samen met het feit of je een arbeidscontract hebt of niet.

Heb je nog een arbeidscontract, dan kan de adviserende geneesheer 4 beslissingen nemen:

  1. Hij/zij gaat ervan uit dat je ten laatste tegen het einde van de 6e maand arbeidsongeschiktheid terug aan het werk kan. Als na 6 maanden het werk niet wordt hervat, analyseert de adviserende geneesheer opnieuw en kiest voor één van de volgende beslissingen: cfr 2., 3. en 4.
  2. Een werkhervatting lijkt om medische redenen nog niet aan de orde.
  3. Een werkhervatting lijkt voorlopig nog niet aan de orde omdat men prioriteit moet geven aan de medische diagnose of medische behandeling. De adviserende geneesheer zal je om de 2 maanden verder opvolgen.
  4. Een werkhervatting lijkt mogelijk door (tijdelijk of definitief) aangepast werk of ander werk aan te bieden: de adviserende geneesheer zal je doorverwijzen naar de arbeidsgeneesheer (arts op het werk). De arbeidsgeneesheer zal, samen met jou je medische mogelijkheden bekijken op de werkvloer en geeft advies in kader van tijdelijke of definitieve aanpassingen aan het werk. Dit advies wordt besproken tussen de arbeidsgeneesheer en de werkgever en het is aan de werkgever om een overeenkomst op te stellen met de werknemer in kader van de mogelijkheden op de werkvloer.

Heb je geen arbeidsovereenkomst, dan kan de adviserende geneesheer deze 4 beslissingen nemen:

  1. Hij/zij gaat ervan uit dat je ten laatste tegen het einde van de 6e maand arbeidsongeschiktheid terug aan het werk kan. Als na 6 maanden het werk niet wordt hervat, analyseert de adviserende geneesheer opnieuw en kiest voor één van de volgende beslissingen: cfr 2., 3. en 4.
  2. Een werkhervatting lijkt om medische redenen nog niet aan de orde.
  3. Een werkhervatting lijkt voorlopig nog niet aan de orde op de reguliere arbeidsmarkt omdat er prioriteit moet geven aan de medische diagnose of medische behandeling.
  4. Een beroep opnemen op de reguliere arbeidsmarkt lijkt mogelijk na herscholing of een beroepsopleiding. De adviserende geneesheer zal samen met jou bekijken welke mogelijkheden en beperkingen er zijn via een medisch-sociaal onderzoek. De resultaten van dit onderzoek stuurt hij door naar je behandelende arts, waarna beide artsen met elkaar overleggen wat de mogelijkheden zijn. De adviserende geneesheer stelt een re-integratieplan op en zal dit plan elke 3 maanden opvolgen. (Vaak wordt er in kader van herscholing doorverwezen naar VDAB/GTB en vindt er via deze diensten ook overleg plaats)

Maatregel 3. Vanaf 1 juli 2017 zal het systeem in kader van progressieve tewerkstelling – deels een uitkering krijgen via de mutualiteit en deels werken met toelating van de adviserende geneesheer – financieel voordeliger worden voor diegenen die in dit systeem stappen. De berekening van de ziekte-uitkering zal zich in de toekomst baseren op het aantal uren dat men werkt en niet meer op basis van ‘het verloren loon’. (Welke consequenties dit heeft op de berekening van vakantiedagen, belastingen ed is nog niet bekend)

Meer informatie over ‘progressieve tewerkstelling’ of de zogenaamde ‘toegelaten arbeid’ vind je via deze link: https://reumainmij.be/2014/10/10/progressief-werken/

Deze maatregelen zijn allen van toepassing voor de privé-sector en contractuelen binnen de overheidssector. Op het colloquium van het RIZIV (1/12/2016) is aangegeven dat men ook werkt aan een dergelijk kader voor statutairen/vastbenoemde ambtenaren.

Vragen? anja@reumanet.be

9 thoughts on “Informatief: Een mutualiteitsuitkering en werk 2017

  1. Beste,

    Ik ben progressief aan het werk van 2005 , nu moet een 3de operatie ondergaan aan m rug , en hoor dat ze m liever kwijt zijn… ,dan rijk zijn , ik stel mij de vraag of mijn werkgever mij kan ontslagen als je progressief werkt ?

    • Beste Christel, volgens mij kan een werkgever je altijd ontslagen als hij kan aantonen dat je je werk niet goed doet en bijgevolg de afspraken in je arbeidscontract niet kan naleven. Ook dus als je progressief werkt.
      Ontslag om medische redenen kan evenwel niet zomaar. Hier is het de arbeidsgeneesheer die hierover beslist, dus de arts van je werk. Deze kan advies geven, zowel aan jou als aan je werkgever.
      Met de nieuwe wetgeving die nu in voege is, zal de arbeidsgeneesheer bij uitval samen met jou en de werkgever een reïntegratieplan moeten opstellen. Het betekent dat je werkgever echt zal moeten motiveren in een verslag en aantonen waarom je er eventueel niet meer zou kunnen werken.
      Advies kan je altijd ook inwinnen bij deze arbeidsgeneesheer. In eerste plaats is de focus van deze arts zoeken naar oplossingen op de huidige werkvloer om je toch aan het werk te kunnen houden…
      Groetjes en veel moed!
      Anja

  2. Hallo, ik ben bijna een jaar arbeidsongeschikt. Van de dokter heb ik vanaf. U een attestje voor het werk gekregen waarop staat 50% werkonbekwaam. Ben ik dan verplicht om halftijds te gaan werken? Of moeten ze mij iets kunnen aanbieden van 50%? Alvast bedankt?

    • Hallo,
      Ik vermoed dat het attest van werkbekwaamheid van 50% van je huisarts of specialist komt?
      Ben je verbonden aan een arbeidscontract, dan lijkt het me een goed idee om een afspraak te maken met de bedrijfsarts (arbeidsgeneesheer) zodat je samen met deze arts kan bekijken wat de mogelijkheden zijn op je huidige werkvloer. In kader van 50% werkonbekwaamheid kan er bekeken worden of je kan starten met ‘toegelaten arbeid’ (= progressieve tewerkstelling) op je huidige werk. (Bij start, altijd eerst toestemming vragen aan de adviserende geneesheer!) Zijn er geen mogelijkheden op de werkvloer, dan zal dit worden aangegeven door de arbeidsgeneesheer en zal er overleg tussen de artsen plaats vinden (behandelende geneesheer, arbeidsarts en adviserende geneesheer). Is er totaal geen terugkeer mogelijk naar je huidige werk, dan kan een medisch ontslag één van de mogelijkheden zijn.
      Ben je niet verbonden aan een arbeidscontract dan is het de adviserende geneesheer van de mutualiteit die de opvolging van mogelijkheden voor zijn rekening neemt. Hij/zij kan je in dit geval doorverwijzen naar een begeleidende dienst zoals de VDAB en/of GTB als je een (vermoeden van een) arbeidsbeperking hebt bijvoorbeeld.
      Groetjes
      Anja

  3. Hallo,
    Ik werk momenteel progressief met een vast uurrooster. Nu stelt mijn werkgever voor om met een variabel uurrooster te werken. Kan ik dat weigeren of ben ik verplicht om te werken volgens het voorstel van mijn werkgever. Alvast bedankt.

    • Hallo,
      Het is steeds in overleg met je werkgever dat je je uurrooster afspreekt in kader van progressieve tewerkstelling. Is er een bepaalde reden dat je werkgever liever wil dat je een variabele uurrooster hebt? Zijn er bepaalde redenen dat jij niet kan overgaan naar een variabele uurrooster en dus best een vast uurrooster behoudt?
      Het is altijd kijken naar een zo goed mogelijk aangepast uurrooster, op maat van jou, maar ook haalbaar op de werkvloer.
      Belangrijk is dus om te overleggen met je werkgever wat haalbaar is en wat niet. Wanneer je werkgever (met ondersteuning van de arbeidsarts) kan aantonen dat het niet langer haalbaar is je nog een vast uurrooster aan te bieden, kan de progressieve tewerkstelling stopgezet worden. Veel hangt af van wat jullie reeds afgesproken hebben in het verleden en of het uurrooster dat je nu volgt, onderdeel uitmaakt van een re-integratieplan waarbij duidelijke afspraken werden gemaakt over mogelijke aanpassingen en termijnen van evaluatie.
      Zomaar weigeren van zijn/haar voorstel zou ik dus niet doen; wel bekijken wat de mogelijkheden zijn en duidelijk in kaart brengen wat voor beide partijen belangrijk en nodig is is belangrijk… Is het voor jou dus niet mogelijk om variabel te gaan werken, lijst dan vooral goed op wat de redenen hiervoor zijn. Vraag eventueel een gesprek aan bij de arbeidsarts om de voorstellen naast elkaar te leggen en zijn/haar advies in te winnen – in overleg met de adviserende geneesheer van de mutualiteit,
      Groetjes,
      Anja

  4. Pingback: Informatief: Progressief werken – Reuma In Mij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.