On the roll…

Het kan echt iedereen overkomen. Na een ongeval, tijdens een revalidatie of door een ziekte. Iedereen kan ooit eens voor even, voor af en toe of voor altijd in een rolstoel belanden.

Wanneer je op stap gaat, ben je je niet echt bewust van de moeilijkheden waarmee een rolstoelgebruiker te maken krijgt. Het is pas wanneer je er zelf in zit dat je je verbaast over alle kleine en grote drempels die het rijden met je rolwagen bemoeilijken.

Ook ik heb even gebruik moeten maken van een rolstoel, tijdens de revalidatieperiode na mijn voetoperatie in maart 2014. De eerste paar weken na de operatie was het de bedoeling dat ik mijn voet in hoogstand zou houden. Na een aantal dagen ‘zetelzitten’ werd ik het beu en besloot ik toch samen met het gezinnetje op stap te gaan. Via het plaatselijke rode kruiskantoor kreeg ik die dag nog een rolstoel en na even googelen op ‘rolstoelvriendelijke uitstappen’ besloten we naar de Zoo van Antwerpen te gaan.

Het was mijn eerste uitstap in een rolstoel en ik had er wel zin in. Een heerlijk lentezonnetje scheen en de kinderen waren in topvorm. Alles verliep vlotjes, totdat ik naar de wc moest. Ja, er is een wc specifiek voor mensen met een handicap. Ja, de deur was breed genoeg om er binnen te rijden met de rolstoel. Maar één groot probleem – eentje waar ik nooit heb bij stilgestaan – de deur draaide naar buiten open en je kon er enkel aan op een hellend vlak zo breed als de rolstoel. Onmogelijk om die deur dus vanuit je rolstoel open te krijgen, laat staan terug dicht… Hulp van man en kinderen en een open wc deur, maar obstakel 1 was overwonnen.

In de Zoo van Antwerpen is er een pad dat naar boven loopt waar je naar de zeeleeuwenshow kan gaan kijken. Je kan het hele pad omhoog worden geduwd, maar eens boven stuit je op trappen om naar beneden te gaan. Mét een duidelijk signaal dat je niet met je rolstoel naast de trappen eraf mag. Boodschap: ga terug vanwaar je gekomen bent! We waren rebels genoeg om toch de trappen te nemen. Obstakel 2 overwonnen.

Het grootste obstakel echter, vond ik de mensen zelf. Man, wat ben ik afschuwelijk verschoten van allerlei reacties die je krijgt!!! Sommige mensen doen alsof ze je niet zien en blijven gewoon in het midden van het pad staan zodat je echt moet vragen of ze alstublieft even uit de weg willen gaan. Anderen kijken op je neer en draaien zich gewoon om of komen voor je staan!

Ongelooflijk hoeveel onbegrip! Denk maar eens aan die reacties over de rolstoelgebruiker die even recht ging staan tijdens een concert! Om even duidelijk te zijn: het is niet omdat je in een rolstoel zit dat je niet kan staan of stappen! Een rolstoel heb je soms ook gewoon nodig als je niet voor een langere periode kan staan.

Ook uit eten gaan is een hele opgave. Vaak is er aan de voordeur een drempel waar je over moet en/of is de voordeur niet breed genoeg voor je rolstoel. Eens binnen heb je nog een aantal obstakels zoals de doorgang voor je rolstoel, maar nog belangrijker: de bereikbaarheid van de toiletten! Vaak zijn die via een trap naar beneden of naar boven te bereiken en is er ook gewoon geen wc voorzien voor gehandicapten. Is er dan wel een specifieke toilet, dan is het opletten dat je er gemakkelijk in én uit kan (en dat je de deur zelf kan sluiten).

En dan zwijg ik over de staat van (sommige) openbare wegen en (gebrek aan) voetpaden…

Ik begrijp het isolement van rolstoelgebruikers. Het kost ronduit veel te veel moeite en energie om steeds alles op voorhand te moeten opzoeken, bevragen en reserveren (om dan tot de vaststelling te komen dat het eigenlijk toch niet echt zo ‘rolstoelvriendelijk’ is als wordt aangegeven).

Daarom ben ik ontzettende fan van initiatieven zoals de App waarover De Morgen heeft geschreven: een app (en routekaarten) over de toegankelijkheid van horecazaken aan de kust. Klik hier voor meer info.

Download de app hier: https://build.phonegap.com/apps/1042832/builds

 

Nog van dat!

 

Ps: ben jij op de hoogte van échte toegankelijke uitstapjes, laat het zeker weten!

2 thoughts on “On the roll…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.