Reuma-dieet

Ik heb altijd gezegd: “Ik ga nooit op dieet! Je mag me vanalles vragen, maar letten op wat ik mag eten en drinken, neen, dank je! Ik heb al genoeg waar ik aandacht aan moet geven!” En dat is gewoon zo… Maar toch… Afgelopen nacht bedacht ik dat ik eigenlijk al op dieet ben sinds ik reuma heb. Ik moet geen rekening houden met mijn ‘calorietjes’, maar wel met mijn ‘energietjes’.

Mensen met reuma of een andere chronische aandoening, gebruiken wel eens de uitleg van ‘The Spoon Theory‘. Een theorie waarbij jouw energie wordt omgezet in een aantal lepeltjes. Bij mensen met een chronische ziekte zijn er minder lepeltjes per dag beschikbaar en worden er meer lepeltjes gebruikt voor simpele activiteiten. Hierdoor moet je je lepeltjes per dag goed natellen en goed nadenken waarvoor je ze gaat gebruiken. Want op is op.

Je kan het ook vergelijken met een personage in een game, waarbij je moet zorgen dat je voldoende energie behoudt om je spelletje te kunnen uitspelen. Verschillende activiteiten kosten meer energie en dus moet je ergens banaantjes of centjes rapen zodat je terug wat meer energie krijgt. En soms is jouw mannetje ineens zonder energie en is dan dood.

STORK-ChocoladetaartjeIk heb het gevoel dat ik constant op dieet ben. Ik moet constant uitzoeken en aanvoelen hoeveel energie ik vandaag en dan vooral nù heb en dan moet ik die energie op een zo goed mogelijke manier verdelen en daarbij nog oppassen dat ik ‘er niet over ga’, maar nog wat ‘over heb’. Net als calorietjes tellen, neem ik aan. Per dag zoveel calorietjes en steeds op je tanden bijten om dat lekkere stukje chocoladetaart te laten staan. Of voldoende calorietjes ‘over houden’ zodat je eens uit de bol mag gaan aan het einde van de week ‘want je hebt het toch wel verdiend’.

Bij mij pakt dat niet; die calorietjes over houden. Want als ik eens het gevoel heb van ‘dat heb ik nu toch wel verdiend’, moet ik toch nog altijd boeten. Of wanneer ik eens gewoon geniet en denk: “Ja, vandaag kan ik dat wel aan”, kan ik de volgende dag serieus worden afgestraft. Het is zoals op dieet gaan, je uiterste best doen en toch niet afvallen. Je doet moeite, véél moeite, maar je wordt niet beloond.

Het Jojo-effect heb ik dan weer wel natuurlijk. Wanneer ik even niet oplet en gewoon maar doe; even geen rekening hou met mezelf en mijn balans tussen activiteit en rust, dan loopt heel mijn systeem in de war en duurt het weer dagen vooraleer ik weer ‘op punt’ ben. Vervelend is dat… Ik zou dolgraag eens ‘loss gehen’ zonder hiervoor afgestraft worden. Dolgraag eens geen ‘energietjes’ tellen en gewoon doen waar ik zin in heb. Dolgraag eens gewoon een uurtje in de tuin kunnen werken zonder daar een hele dag nadien voor te boeten.

Want door zondag even in de tuin te werken heb ik gisteren de hele dag ‘strike’ gelegen. Ik heb het niet voelen aankomen; een uurtje is toch niet overdreven, toch? Dus 1 ‘slippertje’ en ik word volledig afgestraft…

Gezond eten, bewegen, balanceren tussen activiteit en rust; allemaal goed en wel. Maar af en toe wil ik eens ongezond doen, volledig doorgaan, bruisen van energie en hierin mee kunnen gaan zonder afgestraft te worden de dagen nadien. Ik wil terug spontaan kunnen afspreken en niet vooraf en nadien rustpauzes inlassen voor één afspraakje met vrienden.

Het is vermoeiend om steeds met die ‘energietjes’ bezig te zijn; om met mezelf bezig te zijn. Ik denk dat het net zo is als met een dieet: je moet het proberen te integreren in je leven zodat het niet langer een opgave is, maar iets van jezelf. Maar toch blijft die hunker naar iets lekkers, niet?

 

10 thoughts on “Reuma-dieet

  1. Dat is hier ook het geval! Maar ik ben nu gestart met een “echt” dieet, om uit te zoeken of ik de klachten daardoor kan verminderen.

  2. Ik ben blij dat ik je blog het ‘ontdekt’. Je omschrijft alles zo… perfect goed…
    Ik heb geen reuma, voor zover ik weet, maar ben wel chronisch ‘ziek’, ik heb nl diabetes en DRP (diabetes retinopathie).
    Maar mijn moeder van 78j die heeft reuma. Veel van de dingen die je schrijft klinken mij dan ook, spijtig genoeg, heel bekend in de oren. Ik blijf je dan ook trouw volgen en hopelijk kunnen we elkander tips bezorgen om het leven met deze ‘ziekte’ wat te verlichten. Mag ik je dan ook veel succes toewensen met deze uit het leven gegrepen posts. Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.